Це природньо, що рідновіри сусідніх країн знаходять спілкування з однодумцями й одновірцями. Найбільше такого спілкування, вочевидь, потребують люди, які чітко усвідомили свій шлях і взяли на себе відповідальність за відродження рідної віри в своїх країнах. Саме з цією метою в 2003 році було започатковано Родове слов’янське віче як нараду волхвів, голів рідновірських громад та лідерів національно-духовних організацій, що відбулася на Перуновому острові (м. Київ, Україна).

За олімпійським принципом наступні віча були проведені в таких країнах: Україна (2003), Білорусь (2004), Росія (2005), Польща (2006), Сербія (2007), Словенія (2009), Україна (2010), Росія (2011), Польща (2012), Україна (2013), Хорватія (2014), Словенія (2015), Чехія (2016), Україна (2017), Польща (2018), Чехія (2019).

Чергове, ХVІ Родове слов’янське віче проходило 5-7 липня 2019 року в місті Прага (Чеська Республіка). У рамках Віча у конференц-залі Будинку національних меншин відбулася Міжнародна науково-практична конференція на тему: «Ритуали ініціації в слов’ян». У Вічі взяли участь представники чотирьох слов’янських країн від таких організацій:

  • - Польща: «Роджіма Вяра» громади: відділ рідної віри (м. Вроцлав), відділ рідної віри «Мазовше» (м. Варшава) та окремі рідновіри з інших громад;
  • - Словаччина: Громада «Рідний круг»;
  • - Україна: Релігійний центр Об’єднання рідновірів України (ОРУ): громада «Православ’я» (м. Київ);
  • - Чехія: Товариство «Слов’янський круг», «Чеська язичницька громада».

Були присутні також гості віча: професор Войтех Мерунка (Чеська Республіка), Вєслав Ґланер (Польща), Едвард з Ґданьська (Польща), Міхал Божедар (Польща), Міхаел з Перу — представник етнокультурної спільноти народу когі з Латинської Америки, Гелена Вікторінова (Німеччина), Ярослав Вісленко (Росія, община «Кавказ») та інші.

Організатор Віча: Товариство «Слов’янський Круг». Координатором Віча був жрець «Слов’янського Круга» Зденек Орделт. Перекладачем і помічницею в нашому спілкуванні, як завжди, була Мар’яна Ґорронова, за що всі учасники їй щиро вдячні.

До складу РСВ відкритим голосуванням одноголосно прийнято нових членів — Міро Жаріслава Швіцкого з громади «Рідний Круг» (Словаччина) та Марека Будимира Беднара з Чеського язичницького товариства (Чеська республіка).

З великим інтересом учасники Віча заслухали доповіді його учасників: професора Галини Лозко на тему «Метафізика ініціації в рідній вірі слов’ян», Зденека Орделта про відродження рідної віри в Чехії, старійшини «Роджімої Вяри» з Польщі Сташка Потребовського про важливість залучення ведичної духовної спадщини в практику рідної віри.

Особливим піднесенням у супроводі живої народної музики був позначений виступ практикуючого жерця рідної віри Жаріслава зі Словаччини, який залишив місто й поселився в сільській місцевості та вже кілька десятиліть впроваджує рідну традицію в життя словаків. На його свята й обряди, зазвичай, приїздять сотні людей. Він автор кількох книг про відродження рідної віри слов’ян.

Цікавими й емоційними були доповіді Будимира, який наголосив на збереженні природи Матінки Землі, запобігання демографічній кризі та необхідності об’єднання всіх язичницьких груп у Чехії.

У доповіді жерця Войнара, Марчіна Садовського, була висловлена ідея щодо очищення, який запропонував, крім обряду відхрещення, брати ще й «апостазію» (довідку з костелу, що вірянина викреслено зі списків християн), з приводу чого була невелика дискусія.

З виступів гостей Віча тривожні сигнали прозвучали від представників народу когі з Латинської Америки, які внаслідок глобальної політики втрачають рідні традиції, асимілюються, вимирають, а католицька церква не відкриває шлях до Бога, а знищує давні святі місця аборигенів.

Конструктивною і науково оптимістичною була доповідь професора Войтеха Мерунки, який представив свій проект міжслов’янської мови, що передбачає розуміння мови без її вивчення. Виступ професора однаковою мірою була зрозуміла полякам, чехам, українцям, словакам і росіянам. Річ у тім, що в наших мовах є багато синонімічних рядів, які зрозумілі всім слов’янам, отже, запропонована спільна мова ґрунтується на підборі тих слів, які спільні для всіх. Методологія створення такої міжслов’янської мови побудована на строго математичних принципах. Така мова призначена суто для спілкування і не загрожує тій багатій літературно-мистецькій спадщині, яка вже увійшла в скарбницю слов’янських національних культур.

Було вирішено наступне, ХVІІ Родове слов’янське віче організувати в Словаччині (орієнтовно — у вересні 2020), а науково-практичну конференцію в рамках РСВ провести за темою: «Форми передачі слов’янських традицій молодому поколінню». Координатором Родового слов’янського віча на наступне річне коло призначити Міро Жаріслава Швіцкого.

Рідновіри слов’янських країн здійснили спільне славлення Перуна горі Петрін (давня назва — гора Перуна), яке провели жрець Зденек і жриця Намі, а також обряд вшанування слов’янських Предків на Кампі на березі річки Влтави, який провела Волхвиня Зореслава. До рідновірських обрядів долучалися багато людей, які виявили бажання до цього священнодійства.

Наступного дня після Родового слов’янського віча відбулася прес-конференція професора Галини Лозко (Волхвині Зореслави) для місцевих ЗМІ на тему: «Родове слов’янське віче і відродження давніх традицій слов’ян». Свої книги пані Галина передала до Національної бібліотеки Карлового університету, де з ними може познайомитися широке коло зацікавлених людей. Далі протягом трьох днів усі бажаючі мали можливість взяти участь у Літній Школі рідної віри, яку провела професор Г. Лозко у приміщенні Екологічного центру «Лоуті». Було проведено 12 тематичних занять як у приміщенні, так і на природі.

Об’єднання рідновірів України висловлює щиру вдячність організаторам цьогорічного Родового слов’янського віча: Зденеку, Намі, Маріанні, Ґонзі, Ганні, Будіміру, Миколі, Їтці, Ладіславу, а також усім іншим представникам «Слов’янського Круга» за добру організацію, сприяння та гостинність.

Прес-служба ОРУ

Більше світлин у Facebook