Відбулася презентація II-го тому праць Володимира ШАЯНА «Віра Предків наших»

28 листопада 2019 р. у Будинку письменника Національної Спілки письменників України відбулася знаменна подія: презентація другого тому праць Володимира Шаяна, яка зібрала значну аудиторію літераторів, науковців, рідновірів та широкого кола шанувальників наукової, богословської й літературознавчої спадщини видатного мислителя, праці якого тривалий час замовчувалися в колишньому СРСР та лишалися малознаними вже й за часів незалежності України.

Видання цієї двотомної збірки, загальним обсягом 800 сторінок завдячується зусиллям і жертовності учнів та послідовників учення В. Шаяна — Об’єднанню рідновірів України, зокрема його очільниці професору Галині Лозко — автору передмови, упоряднику та науковому редактору видання, яка й виконала основну наукову та архівну роботу. Коректуру здійснювали Млада Фефілова й Вогнедар Шапошников, художнє оформлення — Л. В. Лук’яненко. Обидва томи видано підприємством «ФОП Стебеляк» протягом двох років: 2018 і 2019, однак підготовка обох томів до друку повністю здійснена редколегією журналу «Сварог».

Ведучим спілчанського вечора був голова секції публіцистів Київської організації НСПУ, письменник Володимир Петрук — відомий дослідник скіфської старовини, шанувальник творчості В. Шаяна. У своєму вступному слові п. Володимир підкреслив непересічне значення української духовно-культурної спадщини, звернув увагу на комплексне вивчення філософії, історії, рідного богослов’я, літературознавства та автентичної народної культури.

Галина Лозко в своєму виступі звернула увагу на те, що ці два томи В. Шаяна на сьогодні є найповнішим зібранням його творів, які не повторюють канадське видання 1987 року. До двотомника включено й такі праці, які зберігалися в архіві або ще не були опубліковані: «Біблія як ідеологія», «Притча про промінь», «Обряд Різдва Світу», «Живе Україна», «Балада про Святослава», «Соняшний вітер», деякі переклади та переспіви Вед. Окрім того, п. Галина повідомила, що в свою авторську монографію «Орден Бога Сонця», яка вийшла в 2018 р., вона включила частину епістолярної спадщини професора В. Шаяна, яка оприлюднена вперше. Треба ще згадати, що разом з виданням праць В. Шаяна, ОРУ здійснило ще одне видання «Волховника» — збірки молитов Рідної віри (вже п’яте), в яке увійшли й переклади з Рігведи В. Шаяна, І. Франка, Лесі Українки. Отож ця презентація стала подвійним святом для рідновірів.

Пані Галина з приємністю зазначила: «Ми виконали свій учнівський обов’язок щодо збереження наукової спадщини свого Учителя, і це радісна подія в житті не лише ОРУ, а й усієї України. Наша організація провела професійну роботу цілого наукового інституту». Вона подякувала всім, хто взяв участь у такій важливій роботі, і подарувала їм книги з пам’ятними написами.

Були щирі дружні привітання, обмін враженнями. Зокрема, упорядникка та наукового редактора видання, професора Галину Лозко привітали народний художник України, скульптор Анатолій Кущ, скульптор Мирослав Сєверов, журналіст Вогнедар Шапошников, викладач Тетяна Саєнко та ін. Колеги-письменники та науковці взаємно обмінялися новими книгами та автографами. Потім на сцену привітати учнів Шаяна вийшов співочий гурт «Любисток» (худ. керівник Ніна Левицька), який виконав низку народних пісень. А завершився вечір кобзарськими піснями заслуженого артиста України Тараса Силенка. Пісню «Меч Арея» на слова й музику Живосила Лютого, вже традиційно, з великим духовним піднесенням співали всі разом.

Замовити книгу можна, завернувшись за адресою: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

Інформаційний центр ОРУ_

 

 

 

 

Більше світлин у Facebook